Dveřní kování, to je klika a štít. Do dveřního kování řadíme kliky na dveře a štíty. Je přitom zcela jedno, zda se jedná o nerezové nebo mosazné kliky. Materiál nyní řešit nebudeme. Někdy může být klika samostatná, stejně jako štít pro klíčovou dírku. Jindy je zase zvolen pouze jeden prvek, ve kterém se ukrývá obojí zmíněné. Dlouhý štít tak označuje typ dveřního kování, ve kterém je klika i štít společný.

TIP:Kliky na okna představují taky velké možnosti výběru

Proč jsou tyto dvě možnosti? Ze zcela praktických důvodů. Zatímco dříve se vyráběly typizované dveře s totožnou roztečí pro kliku a štít, v rámci otevřeného trhu se používá celá řada rozměrů a také typů kování. Jednodílné štíty již proto nestačily. Zároveň se s rozvojem bytového designu umožnila alternativa, která celek dveří ozvláštní.

Kam se hodí dlouhý štít?

Když se podíváme na současnou bytovou a interiérovou architekturu a bytový design, zjistíme, že dlouhý štít, tedy klika a štít na klíč v jednom předmětu, se používá zejména v klasicky pojatých interiérech. Máte hotelové pokoje, kanceláře, nebo třeba obývací pokoj ve stylu vintage a přemýšlíte, jak se pustit do renovaci nebo nákup nových dveří? Dlouhý štít bude dobrou volbou.

Dlouhý štít se hodí do těchto typů interiérů:

  •          vintage,
  •          retro,
  •          selský styl,
  •          styl anglického venkova,
  •          boho styl,
  •          styl Provence,
  •          skandinávský styl,
  •          hygge.

Všechny interiéry, kde se pracuje s nadčasovostí, nebo kde se vracíme do minulosti, ocení dlouhý štít dveřního kování.

Naopak u moderního designu tento prvek působí nezvykle a zastarale. Zde se mnohem více hodí samostatná klika a samostatný štít, a to buď v hranatém, nebo v kulatém designu. Jedná se o industry, minimalismu, a také o další prostory, kde se pracuje se vzdušností a důrazem na úspornost nábytku i dekoru.

Kliky-schranky.cz - otvírejte správnou klikou!

Vložky, FAB, zámky, čísla popisné, věšáky, úchytky a petlice

Široký sortiment klik pro každé dveře a k tomu kvalitní bezpečnostní zámky najdete na našem e-shopu Kliky-schranky.cz. Nerezové i plastové kliky a k tomu dlouhé nebo dělené štíty nesmí chybět na žádných dveřích. V naší nabídce najdete široký sortiment zboží souvisejícího s kováním a také další produkty pro Váš vysněný domov. Číselná označení různých provedení budou moderním doplňkem Vašeho domu. Navíc kvalitní poštovní schránky zajistí bezpečnost Vašich zásilek. Nezapomeňte ani na bezpečnost Vašich cenností a prohlédněte si připravenou nabídku trezorů od renomovaných výrobců. Informační vitríny, schránky na klíče, dveřní doplňky, jmenovky na dveře, klepadla a věšáky – to vše najdete u nás na jednom místě. U nás si vybere každý zákazník!

Více informací
28 let jsme na trhu s vámi