Zjistili jste, že se vám klika na dveře protáčí nebo jiným způsobem zadrhává? Zkrátka nefunguje tak, jak má? I když si můžete koupit novou, která bude disponovat dlouhou životností, můžete tu původní zkusit také opravit. Pojďme se podívat, jak na to.

Pokuste se o opravu nejdříve svépomocí

I když se samozřejmě nabízí koupě nové kliky nebo povolání odborníka, na začátku to můžete s klidným svědomím zkusit svépomocí. Ne vždycky se jedná o problém, se kterým byste si neuměli poradit. Velmi často to bývá přesně naopak – nakonec se jedná o něco, s čím si poradíte sami a snadno.

Aby byla oprava kliky úspěšná, nejdříve si zjistěte typ dveřního kování. V současné době se nejvíce setkáváme s rozetovým kováním, kdy jsou klika a otvor pro vložku zámku umístěny odděleně.

Když vás zlobí uvolněná klika

Mezi nejčastější problémy patří uvolněná klika. V takovém případě vám bude stačit pouze chytit do rukou šroubovák a pustit se do utahování. Stejně jako jiné prvky u nábytku, tak i dveřní kliky drží na šroubky, které stačí v tomto případě jen utáhnout.

Pokud však bude uvolněná klika přetrvávajícím problémem, pak uplynula její životnost a je nutné zakoupit novou, která bude již stabilní.

Když je klika padlá

Trápí vás takzvaná padlá klika? Pak bude pravděpodobně chyba v pružině zámku. V takovém případě musíte kliku trochu rozebrat, konkrétně vyndat kliku povolením červíka a vytažením jeho čtyřhran. Poté bude rozhodovat kování dané kliky. V případě štítového kování stačí povolit dva šroubky, u jiných je nutné vyjmout zámek a podívat se pod plochou pružinu.

Když klika vrže

Taktéž velmi častým problémem je „pouze” vrzající klika. V takovém případě si postačíte s nějakým mazadlem, jinými slovy stačí kliku pouze promazat. Její mechanismus je velmi prostý čili i když ji demontujete, zvládnete to.

Kliky-schranky.cz - otvírejte správnou klikou!

Vložky, FAB, zámky, čísla popisné, věšáky, úchytky a petlice

Široký sortiment klik pro každé dveře a k tomu kvalitní bezpečnostní zámky najdete na našem e-shopu Kliky-schranky.cz. Nerezové i plastové kliky a k tomu dlouhé nebo dělené štíty nesmí chybět na žádných dveřích. V naší nabídce najdete široký sortiment zboží souvisejícího s kováním a také další produkty pro Váš vysněný domov. Číselná označení různých provedení budou moderním doplňkem Vašeho domu. Navíc kvalitní poštovní schránky zajistí bezpečnost Vašich zásilek. Nezapomeňte ani na bezpečnost Vašich cenností a prohlédněte si připravenou nabídku trezorů od renomovaných výrobců. Informační vitríny, schránky na klíče, dveřní doplňky, jmenovky na dveře, klepadla a věšáky – to vše najdete u nás na jednom místě. U nás si vybere každý zákazník!

Více informací
28 let jsme na trhu s vámi