Jak připravit domov na prodej

Prodej nemovitosti je významným krokem, který vyžaduje pečlivou přípravu. Správná příprava vašeho domova může výrazně ovlivnit nejen rychlost prodeje, ale také cenu, kterou za nemovitost získáte. Prezentace hraje klíčovou roli – potenciální kupci si často vytvoří názor na základě prvního dojmu. V tomto článku se zaměříme na kroky, které vám pomohou připravit váš domov na prodej tak, aby oslovil co nejvíce zájemců a dosáhl co nejvyšší možné ceny.

Tip: Při přípravě nemovitosti na prodej nezapomeňte na detaily, jako jsou nerezové kliky na dveře. Tyto elegantní a moderní prvky mohou výrazně zlepšit první dojem z vašeho domova, čímž zvýší jeho atraktivitu pro potenciální kupce.

První dojem: Exteriér a vstupní prostor

První dojem je zásadní, protože ovlivňuje, jak potenciální kupci vnímají celý dům. Exteriér a vstupní prostor jsou prvními oblastmi, které kupující uvidí, a proto by měly být v perfektním stavu.

Úprava exteriéru

·         Čistota a údržba: Ujistěte se, že fasáda domu, okna a střecha jsou čisté a v dobrém stavu. Pokud je to potřeba, opravte praskliny nebo poškození, která by mohla kupující odradit. Opravte také všechny viditelné nedostatky, jako jsou například uvolněné tašky na střeše nebo odloupaný nátěr.

·         Zahrada a předzahrádka: Udržovaná zahrada a upravená předzahrádka mohou výrazně zlepšit dojem z nemovitosti. Posekejte trávník, prořežte keře, vysaďte čerstvé květiny a zbavte se plevele. Ujistěte se, že zahradní cesty jsou čisté a bez překážek.

Vstupní prostor

·         Atraktivní vstup: Vstupní dveře by měly být čisté a v dobrém stavu. Pokud je to potřeba, natřete je novým nátěrem nebo vyměňte staré kování za moderní. Přidejte také nějaký osobitý prvek, jako je uvítací rohožka nebo květináč s rostlinami, které zpříjemní vstupní prostor.

Interiér: Čistota, údržba a neutralita

Interiér domu je klíčovou částí, na kterou se potenciální kupci zaměřují. Je důležité, aby prostor působil čistě, svěže a neutrálně, aby si kupující mohli představit, jak by si prostor přizpůsobili podle svého vkusu.

Důkladný úklid

·         Hloubkový úklid: Před prodejem je nutné provést hloubkový úklid celého domu. Vyčistěte okna, podlahy, koberce, nábytek a veškeré povrchy. Nezapomeňte na detaily, jako jsou spáry mezi kachličkami, osvětlení a vypínače, které mohou často uniknout pozornosti, ale přitom mají velký vliv na celkový dojem.

·         Vůně: Zajistěte, aby dům voněl příjemně a svěže. Vyvětrejte místnosti, použijte vonné svíčky nebo difuzéry, ale vyhněte se příliš silným vůním, které by mohly kupující obtěžovat.

Opravy a údržba

·         Opravy drobných závad: Opravte všechny drobné závady, jako jsou netěsnící kohoutky, prasklé obklady nebo škrábance na stěnách. I malé detaily mohou ovlivnit rozhodování kupujících, kteří chtějí vidět, že je dům dobře udržovaný.

·         Nátěr a opravy stěn: Pokud jsou stěny poškozené nebo mají výrazné barvy, zvažte jejich přemalování neutrálními odstíny, jako je bílá, béžová nebo světle šedá. Tyto barvy pomáhají prostor opticky zvětšit a působí univerzálně, což usnadňuje kupujícím představit si, jak by si dům zařídili.

Dekorace a uspořádání: Vytvoření příjemné atmosféry

Kromě čistoty a údržby je důležité, aby interiér domu působil příjemně a lákavě. Dobře zvolené dekorace a uspořádání mohou prostor zútulnit a přidat mu na atraktivitě.

Tip: Při zajišťování dokonalého prvního dojmu nezapomeňte na kvalitní a stylovou poštovní schránku. Dobře zvolená schránka nejen doplní celkový vzhled exteriéru, ale také ukáže, že se staráte o detaily, což může zvýšit atraktivitu vašeho domu pro potenciální kupce.

Minimalismus a prostor

·         Odstranění osobních věcí: Odstraňte osobní předměty, jako jsou rodinné fotografie, osobní dekorace nebo suvenýry, které by mohly odvádět pozornost kupujících. Cílem je vytvořit neutrální prostor, kde si kupující mohou snadno představit své vlastní věci.

·         Prostor a jednoduchost: Udržujte nábytek a dekorace na minimum, aby prostor působil vzdušně a prostorně. Ujistěte se, že místnosti nejsou přeplněné nábytkem a že se v nich kupující mohou volně pohybovat.

Dekorace a osvětlení

·         Světlé a přívětivé prostory: Přidejte několik jednoduchých dekorací, které prostoru dodají na útulnosti, jako jsou květiny, polštáře nebo moderní obrazy. Ujistěte se, že v místnostech je dostatečné osvětlení – přirozené světlo je ideální, ale pokud to není možné, použijte dostatek umělého osvětlení, aby místnosti působily světlé a příjemné.

·         Osvětlení: Světlo hraje klíčovou roli při vytváření příjemné atmosféry. Zajistěte, aby byla světla v celém domě funkční a aby lampy a lustry poskytovaly dostatek světla. Světla s teplým odstínem pomáhají vytvářet útulnou atmosféru, která láká kupující.

Poslední kroky: Prezentace a fotografie

Jakmile je váš domov připravený, je čas se zaměřit na jeho prezentaci, která zahrnuje kvalitní fotografie a profesionální přístup k potenciálním kupcům.

Profesionální fotografie

·         Kvalitní fotografie: Profesionální fotografie jsou nezbytné pro úspěšný prodej. Dobré fotografie zachytí váš domov v tom nejlepším světle a zvýší jeho atraktivitu v inzerátech. Ujistěte se, že fotografie zahrnují všechny hlavní místnosti i zajímavé detaily, které mohou kupující zaujmout.

·         Světlé a čisté záběry: Fotografie by měly být světlé, čisté a dobře komponované. Zvolte úhly, které zdůrazňují velikost a dispozice místností, a nezapomeňte na detaily, jako jsou výhledy z oken nebo zajímavé architektonické prvky.

Příprava na prohlídky

·         Příjemná atmosféra: Před každou prohlídkou se ujistěte, že je dům čistý, svěží a příjemně osvětlený. Zvažte přidání čerstvých květin nebo zapálení vonné svíčky, abyste vytvořili příjemnou atmosféru.

·         Flexibilita: Buďte flexibilní ohledně časů prohlídek a připraveni rychle reagovat na zájem kupujících. Čím snáze se budou moci kupující přijít podívat na váš domov, tím větší šance máte na rychlý prodej.

Kliky-schranky.cz - otvírejte správnou klikou!

Vložky, FAB, zámky, čísla popisné, věšáky, úchytky a petlice

Široký sortiment klik pro každé dveře a k tomu kvalitní bezpečnostní zámky najdete na našem e-shopu Kliky-schranky.cz. Nerezové i plastové kliky a k tomu dlouhé nebo dělené štíty nesmí chybět na žádných dveřích. V naší nabídce najdete široký sortiment zboží souvisejícího s kováním a také další produkty pro Váš vysněný domov. Číselná označení různých provedení budou moderním doplňkem Vašeho domu. Navíc kvalitní poštovní schránky zajistí bezpečnost Vašich zásilek. Nezapomeňte ani na bezpečnost Vašich cenností a prohlédněte si připravenou nabídku trezorů od renomovaných výrobců. Informační vitríny, schránky na klíče, dveřní doplňky, jmenovky na dveře, klepadla a věšáky – to vše najdete u nás na jednom místě. U nás si vybere každý zákazník!

Více informací
28 let jsme na trhu s vámi