Výroba klíčů je zajímavý proces, který kombinuje jak tradiční kovářské techniky, tak moderní výrobní metody. Zde je základní přehled toho, jak se klíče vyrábějí.

Výběr materiálu: Klíče jsou obvykle vyrobeny z oceli nebo mosazi. Tyto materiály jsou oblíbené kvůli své odolnosti a schopnosti odolávat opotřebení.

Příprava suroviny: Kovová tyč (mosaz nebo ocel) se nejprve upraví do požadované délky. Tento krok může zahrnovat řezání nebo lisování materiálu.

Tváření klíče: Surovina se poté zpracovává do tvaru klíče. To může být provedeno několika způsoby:

Kování: Tradiční metoda, při které se kov ohřeje a poté se do požadovaného tvaru vytlačí pomocí kovářského nástroje nebo lisu.

Frézování nebo obrábění: Pro přesnější a složitější tvary klíčů se používají stroje, které kov frézují nebo obrábějí do správného tvaru.

Vytvoření vzoru zubů: Nejdůležitějším krokem je vytvoření jedinečného vzoru zubů na klíči. Tento vzor musí přesně odpovídat zámkovému mechanismu, aby klíč správně fungoval.

Řezání nebo frézování zubů: Speciální stroje se používají k vytvoření přesných zubů na klíči. Tento proces může být automatický nebo polomanuální, v závislosti na typu a složitosti klíče.

Úprava povrchu: Po vytvoření tvaru a vzoru zubů se klíč obvykle podrobí povrchové úpravě. To může zahrnovat leštění, pocínování, niklování nebo jiné metody, které zlepšují vzhled a odolnost klíče.

Kontrola a testování: V závěrečné fázi se každý klíč pečlivě kontroluje a testuje, aby se zajistilo, že správně zapadá do příslušného zámku.

Balení a distribuce: Po schválení kvality se klíče balí a distribuují do prodejen nebo přímo zákazníkům.

Při výrobě specializovaných nebo bezpečnostních klíčů mohou být použity ještě složitější a přesnější výrobní metody. Technologie, jako je laserové řezání nebo počítačem řízené frézování (CNC), umožňují vytvářet velmi složité a bezpečné vzory zubů.

Jaké jsou druhy klíčů?

Klíče se vyskytují v mnoha různých formách a typech, každý se svými specifickými funkcemi a použitím. Níže je uveden seznam některých základních a běžných typů klíčů:

Tradiční mechanické klíče:

Klíče s vroubkem: Tyto klíče mají na jedné straně řezané vroubky, které odpovídají zámkovému mechanismu.

Dvoustranné klíče: Klíče s vroubkami na obou stranách, což zvyšuje bezpečnost.

Paracentrické klíče: Mají složitější profil, který ztěžuje manipulaci se zámkem.

Křížové klíče: Mají tvar "X" a jsou často používány u křížových zámků.

Speciální a bezpečnostní klíče:

Klíče s vnitřními vroubky: Tyto klíče mají vroubky vyřezané uvnitř klíče namísto na jeho hraně.

Tubulární klíče: Kruhové klíče používané pro speciální zámky, často na automatech nebo jízdních kolech.

Klíče s magnetickým kódováním: Obsahují malé magnety, které jsou kódovány pro specifický zámek.

Klíče pro speciální použití:

Auto klíče: Používají se pro zamykání a odemykání automobilů. Některé moderní auto klíče obsahují čipy a dálkové ovládání.

Transpondérové klíče: Obsahují čip, který komunikuje s elektronikou vozidla pro odemykání.

Klíče od bytu/domu: Běžné domácí klíče, obvykle s jednoduchými nebo složitějšími vroubky.

Elektronické a digitální klíče:

Karty a odznaky: Používají se pro přístupové systémy, fungují na bázi RFID nebo magnetického proužku.

Kódy a PINy: Číselné kódy používané pro elektronické zámky.

Biometrické systémy: Používají otisky prstů, sken obličeje nebo sítnice oka pro odemykání.

Univerzální a multifunkční klíče:

Master klíče: Umožňují otevření více zámků, které jsou obvykle nastaveny na stejný systém.

Skeleton klíče: Starší typ klíče, který může otevřít mnoho různých zámků s jednoduchým mechanismem.

Imbusové klíče a nástrčné klíče: I když nejsou určeny pro zámky, jsou to také typy klíčů. Používají se pro šrouby a matice různých velikostí a tvarů.

Každý typ klíče má své specifické využití a je navržen tak, aby vyhovoval určitým bezpečnostním nebo funkčním požadavkům. Výběr správného klíče závisí na konkrétním zámku a požadované úrovni bezpečnosti.

Kliky-schranky.cz - otvírejte správnou klikou!

Vložky, FAB, zámky, čísla popisné, věšáky, úchytky a petlice

Široký sortiment klik pro každé dveře a k tomu kvalitní bezpečnostní zámky najdete na našem e-shopu Kliky-schranky.cz. Nerezové i plastové kliky a k tomu dlouhé nebo dělené štíty nesmí chybět na žádných dveřích. V naší nabídce najdete široký sortiment zboží souvisejícího s kováním a také další produkty pro Váš vysněný domov. Číselná označení různých provedení budou moderním doplňkem Vašeho domu. Navíc kvalitní poštovní schránky zajistí bezpečnost Vašich zásilek. Nezapomeňte ani na bezpečnost Vašich cenností a prohlédněte si připravenou nabídku trezorů od renomovaných výrobců. Informační vitríny, schránky na klíče, dveřní doplňky, jmenovky na dveře, klepadla a věšáky – to vše najdete u nás na jednom místě. U nás si vybere každý zákazník!

Více informací
28 let jsme na trhu s vámi