Ať už zařizujete nový dům, renovujete nábytek nebo se rozhodujete, že vyměníte stávající kuchyň, je třeba učinit celou řadu velkých rozhodnutí. Umění tkví ale také v detailech. Právě detaily mohou být pomyslnou třešničkou na dortu každého kousku nábytku, nebo jej také mohou úplně potopit. Vhodně zvolené úchytky na nábytek dokáží divy. A když se zamyslíte nad tím, jak často s nimi přijdete do styku, určitě budete souhlasit, že kvalitní i designové úchytky rozhodně stojí za zvážení.

Úchytky - knoflíky jsou jednobodové rukojeti, většinou osově symetrické. Jsou menší, a lze je nainstalovat na dveře zásuvek i skříní. Jejich instalace je jednoduchá, k připevnění jim obvykle stačí jen jeden šroub.

  • Úchytky malé mají průměr do 20 mm, což vyžaduje hladký úchop. Nedoporučuje se pro menší děti nebo starší lidi, kteří mohou mít s úchopem problém.
  • Střední úchytky nad 20 do 40 mm jsou nejběžnější velikostí. Uchopit je lze pohodlně dvěma prsty, vypadají vkusně a minimalisticky.
  • Nad 40 mm už úchytky klasifikujeme jako velké. Jedná se už o výrazný prvek na nábytku, jsou ideální volbou pro ty, kdo si rád libuje ve výrazných doplňcích.

Úchytky - madla jsou větší než knoflíkové úchytky a působí výraznějším dojmem. Většinou se také lépe drží. Pořídit je můžete v různých velikostech, tvar i velikost si tak můžete přizpůsobit podle sebe. Mají lineární tvar, čímž skvěle doplní zásuvky nebo větší šatní skříně.

  • Vyhledávat madla můžete podle určité rozteče, zejména pokud chcete staré úchytky vyměnit za nové.
  • Delší madla jsou velmi pohodlné a univerzální. Umožňují také zavěšení například kuchyňské utěrky, ručníku nebo chňapky. Můžete je montovat horizontálně, vertikálně i diagonálně. Záleží, co vám samotným bude nejpohodlnější a jaké máte prostorové možnosti.
  • Zkontrolujte také, aby úchytka po otevření dvířek nezabraňovala plnému otevření, případně aby se nezahákovala o další prvky v okolí. Myslete proto i na okolní nábytek.

Vyberte si styl, který vám padne do interiéru

Vybírat kromě tradičních tvarů můžete i designové vychytávky. Rukojeť ve tvaru písmena T  je jednobodová nebo dvoubodová, zároveň obsahuje rukojeť s podélnou částí pro uchopení. Spojuje v sobě knoflíkové úchytky i madla, namontovat je můžete vodorovně nebo šikmo. Další netradiční variantu představují hranaté úchytky nebo profilové úchytky připevněné k přední hraně nebo z boku. Obvykle se montují ze zadní strany dvířek nebo zásuvek. V tomto případě berte v potaz tloušťku materiálu. Nejrůznějších druhů, kterými dodáte nábytku punc originality, ale existuje celá řada. Většinou je můžete vybírat ve skandinávském, retro nebo industriálním stylu a vyžadují rozdílnou instalaci:

  • profilové úchytky
  • úchytky ve tvaru T
  • kapsovité
  • zapuštěné
  • kožené poutkovité


Jaký materiál úchytky zvolit?

Nejčastějším materiálem pro úchytky je slitina zinku nebo hliníku. Můžete ale pořídit i dřevěné úchytky, nerezové, litinové nebo plastové. V první řadě je dobré vědět, co s čím kombinovat, abyste docílili ideálního vzhledu nábytku i praktičnosti. Velmi oblíbená kombinace je kov s porcelánem, což je příznačné zejména pro retro styl. Výjimečný materiál představuje sklo. Pro dětské pokoje se naopak hodí odolné plastové úchytky, u kterých oceníte odolnost i cenu.

  • litinové úchytky
  • keramické úchytky
  • dřevěné úchytky
  • hliníkové úchytky
  • nerezové úchytky
  • skleněné úchytky

Kvalitní povrch vám zajistí delší životnost

Povrchová úprava je u volby úchytek velmi důležitá. Bývají totiž nejnamáhanější částí nábytku a je proto žádoucí, aby byly odolné, pevné a dlouho vám vydržely. Kování skříněk nejlépe funguje, pokud povrchová úprava funguje v kontrastu s barvou nábytku i místnosti. Povrchovou úpravu můžete zvolit eloxovanou nebo lakovanou, varianty existují buď matné nebo lesklé. Chcete-li úchytky, na kterých nebudou vidět otisky prstů, volte broušené varianty. Pro rustikální nábytek máte možnost oživit nábytek úchytkami s patinovaným povrchem.


Kliky-schranky.cz - otvírejte správnou klikou!

Vložky, FAB, zámky, čísla popisné, věšáky, úchytky a petlice

Široký sortiment klik pro každé dveře a k tomu kvalitní bezpečnostní zámky najdete na našem e-shopu Kliky-schranky.cz. Nerezové i plastové kliky a k tomu dlouhé nebo dělené štíty nesmí chybět na žádných dveřích. V naší nabídce najdete široký sortiment zboží souvisejícího s kováním a také další produkty pro Váš vysněný domov. Číselná označení různých provedení budou moderním doplňkem Vašeho domu. Navíc kvalitní poštovní schránky zajistí bezpečnost Vašich zásilek. Nezapomeňte ani na bezpečnost Vašich cenností a prohlédněte si připravenou nabídku trezorů od renomovaných výrobců. Informační vitríny, schránky na klíče, dveřní doplňky, jmenovky na dveře, klepadla a věšáky – to vše najdete u nás na jednom místě. U nás si vybere každý zákazník!

Více informací
28 let jsme na trhu s vámi