Klíče jsou nezbytným prvkem v našem každodenním životě, sloužící k zabezpečení domovů, vozidel, kanceláří a mnoha dalších prostor. Výroba klíčů a jejich materiál jsou pečlivě zvažovány, aby zajistily jejich odolnost, funkčnost a bezpečnost. V tomto článku se podíváme na materiály používané pro výrobu klíčů, na proces jejich výroby a na různé typy klíčů.

Materiály používané pro výrobu klíčů

Ocel: Nejběžnějším materiálem používaným pro výrobu klíčů je ocel, často s nízkým obsahem uhlíku. Ocelové klíče jsou odolné, pevné a mají dlouhou životnost.

Mosaz: Mosaz je dalším oblíbeným materiálem pro výrobu klíčů. Mosazné klíče jsou měkčí než ocelové, což usnadňuje jejich výrobu a úpravu. Jsou také odolné proti korozi.

Moderní materiály

Nerezová ocel: Pro speciální aplikace, kde je požadována větší odolnost proti korozi, je někdy používána nerezová ocel.

Plast: Některé moderní klíče mohou obsahovat plastové komponenty, zejména u automobilových klíčů s integrovanými dálkovými ovladači.

Proces výroby klíčů

Formování: Materiál je nejprve formován do základního tvaru klíče.

Řezání a frézování: Poté se používají speciální stroje na řezání a frézování, které vytváří jedinečný profil a zářezy klíče.

Dokončovací práce: Klíč je poté očištěn, vyhlazen a v případě potřeby opatřen povrchovou úpravou.

Programování: U moderních klíčů, jako jsou například smart klíče pro automobily, následuje programování elektronických komponent.

Druhy klíčů

Tradiční mechanické klíče

Standardní klíče: Jedná se o nejběžnější typ klíčů, používaných pro zámky dveří domů, bytů nebo kanceláří.

Bezpečnostní klíče: Tyto klíče mají složitější design a často jsou chráněny patentem, což zvyšuje jejich bezpečnostní úroveň.

Speciální klíče

Automobilové klíče: Tyto klíče mohou být jednoduché mechanické klíče nebo složitější klíče s integrovanými dálkovými ovladači nebo transpondéry pro odemykání vozidla a startování motoru.

Master klíče: Umožňují otevření více zámků, které jsou obvykle určeny pro individuální klíče.

Elektronické klíče

Karty a RFID klíče: Používají se pro elektronické zabezpečovací systémy, často v komerčních nebo hotelových prostředích.

Biometrické systémy: Tyto systémy používají biometrické údaje, jako jsou otisky prstů nebo sken obličeje, a fungují jako "klíč".

Správný klíč pro každou potřebu

Výběr správného klíče a materiálu závisí na konkrétním použití a požadavcích na bezpečnost. Pro běžné domácí použití postačí standardní mechanické klíče, zatímco pro vyšší bezpečnostní potřeby je vhodné zvážit bezpečnostní nebo speciální klíče. V automobilovém průmyslu a v komerčních prostředích se často uplatňují modernější elektronické klíče a systémy. Nezáleží jen na správném výběru typu klíče, ale také na kvalitě zámku a celkového zabezpečení.

Kliky-schranky.cz - otvírejte správnou klikou!

Vložky, FAB, zámky, čísla popisné, věšáky, úchytky a petlice

Široký sortiment klik pro každé dveře a k tomu kvalitní bezpečnostní zámky najdete na našem e-shopu Kliky-schranky.cz. Nerezové i plastové kliky a k tomu dlouhé nebo dělené štíty nesmí chybět na žádných dveřích. V naší nabídce najdete široký sortiment zboží souvisejícího s kováním a také další produkty pro Váš vysněný domov. Číselná označení různých provedení budou moderním doplňkem Vašeho domu. Navíc kvalitní poštovní schránky zajistí bezpečnost Vašich zásilek. Nezapomeňte ani na bezpečnost Vašich cenností a prohlédněte si připravenou nabídku trezorů od renomovaných výrobců. Informační vitríny, schránky na klíče, dveřní doplňky, jmenovky na dveře, klepadla a věšáky – to vše najdete u nás na jednom místě. U nás si vybere každý zákazník!

Více informací
28 let jsme na trhu s vámi