Jak využít prostor pod schody: Kreativní řešení

Prostor pod schody je často přehlíženým místem v domě, které má však obrovský potenciál. Místo toho, aby zůstal nevyužitý nebo jen částečně obsazený, může se stát funkčním a esteticky zajímavým prvkem vašeho domova. Ať už žijete v malém bytě nebo ve větším domě, prostor pod schody může být přetvořen na praktické úložné prostory, pracovní kout nebo dokonce na malý relaxační koutek. Tento článek vám přináší kreativní nápady, jak efektivně využít tento často opomíjený prostor.

Tip: Pokud hledáte další způsob, jak vylepšit funkčnost a estetiku vašeho domova, zvažte instalaci nerezové poštovní schránky. I když se to může zdát jako malý detail, nerezová schránka přidá moderní a elegantní prvek k exteriéru vašeho domu.

Úložné prostory: Maximální využití každého centimetru

Jedním z nejčastějších a nejpraktičtějších způsobů, jak využít prostor pod schody, je vytvoření úložných prostor. Tento prostor může sloužit jako místo pro uložení věcí, které chcete mít po ruce, ale nechcete, aby byly na očích.

Vestavěné skříně a zásuvky

­   Vestavěné skříně: Vestavěné skříně pod schody nabízejí skvělé řešení pro ukládání oblečení, obuvi nebo domácích potřeb. Můžete si nechat vyrobit skříně na míru, které přesně padnou do prostoru pod schody a poskytnou dostatek úložného prostoru, aniž by narušily estetiku vašeho interiéru.

­   Zásuvky: Výsuvné zásuvky jsou další praktickou možností, jak využít prostor pod schody. Tyto zásuvky mohou být ideální pro ukládání menších věcí, jako jsou dětské hračky, sportovní vybavení nebo sezónní dekorace. Jejich výhodou je snadný přístup a možnost využití i těch nejnižších částí prostoru.

Policové systémy

­   Otevřené police: Otevřené police pod schody mohou sloužit jako knihovna, místo pro vystavení dekorací nebo dokonce jako vinný regál. Tento typ úložného prostoru je nejen praktický, ale také dodává interiéru lehkost a přístupnost.

­   Uzavřené police: Pokud preferujete úložný prostor, který není na očích, zvažte uzavřené police s dvířky. Tento systém vám umožní uschovat věci, které nemusí být vidět, a zároveň zachovat čistý a organizovaný vzhled prostoru.

Pracovní kout: Funkční a kompaktní řešení

Pokud potřebujete v domě pracovní kout, ale nemáte pro něj dostatek prostoru, prostor pod schody může být ideálním místem pro jeho umístění. S trochou plánování můžete tento prostor proměnit na efektivní a pohodlné místo pro práci.

Tip: Při vytváření pracovního koutu pod schody nezapomeňte na detaily, jako jsou kliky na dveře v okolí tohoto prostoru. Stylové a ergonomické kliky mohou nejen doplnit vzhled vašeho nového pracovního koutu.

Malý pracovní stůl

­   Stůl na míru: Nechte si vyrobit pracovní stůl na míru, který přesně zapadne do prostoru pod schody. Stůl může být jednoduchý a minimalistický, ale stále poskytne dostatek místa pro počítač, dokumenty a další pracovní potřeby.

­   Integrované úložné prostory: K pracovnímu stolu můžete přidat integrované úložné prostory, jako jsou zásuvky nebo police, které vám umožní udržovat pracovní místo čisté a uspořádané. Tímto způsobem můžete snadno mít vše potřebné po ruce, aniž byste museli využívat jiný prostor v domě.

Osvětlení a ergonomie

­   Správné osvětlení: Pracovní kout pod schody by měl být dobře osvětlený, aby bylo možné pohodlně pracovat i ve večerních hodinách. Použijte stolní lampu nebo nástěnné osvětlení, které zajistí dostatek světla bez rušivých stínů.

­   Ergonomie: I když je prostor pod schody často omezený, je důležité dbát na ergonomii. Ujistěte se, že stůl a židle jsou ve správné výšce a že máte dostatek místa pro pohodlné sezení a práci. Při navrhování pracovního koutu zvažte také možnost úpravy prostoru pro delší dobu strávenou sezením, aby nedocházelo k nepohodlí.

Relaxační nebo čtecí koutek: Místo pro odpočinek

Prostor pod schody může být přetvořen na útulný koutek, kde můžete relaxovat, číst si knihu nebo si jen odpočinout. Tento prostor může sloužit jako útočiště, kde se můžete na chvíli schovat před světem.

Pohodlné sezení

­   Malá pohovka nebo křeslo: Zvažte umístění malé pohovky, křesla nebo dokonce závěsného sedáku pod schody. Tento prostor může být ideálním místem pro krátký odpočinek nebo klidné čtení. Měkké polštáře a deky přidají na útulnosti a komfortu.

­   Podlaha s kobercem: Přidání měkkého koberce nebo podložky pod schody může vytvořit příjemné a teplé prostředí. Tento prvek je ideální pro relaxační koutek, kde můžete odpočívat s knihou nebo šálkem čaje.

Knihovna a osvětlení

­   Knihovna: Pokud rádi čtete, využijte prostor pod schody k vytvoření knihovny. Police s knihami přidají prostoru na útulnosti a poskytnou snadný přístup k vašim oblíbeným titulům. Knihovna může být kombinována s pohodlným sezením, což vytvoří perfektní místo pro klidné chvíle s knihou.

­   Osvětlení: Důležité je zajistit dostatek světla pro čtení a relaxaci. Použijte nástěnné lampy, stojací lampy nebo LED pásky, které vytvoří příjemnou atmosféru. Světlo by mělo být měkké a neoslnivé, aby podporovalo klidnou a relaxační atmosféru.

Kliky-schranky.cz - otvírejte správnou klikou!

Vložky, FAB, zámky, čísla popisné, věšáky, úchytky a petlice

Široký sortiment klik pro každé dveře a k tomu kvalitní bezpečnostní zámky najdete na našem e-shopu Kliky-schranky.cz. Nerezové i plastové kliky a k tomu dlouhé nebo dělené štíty nesmí chybět na žádných dveřích. V naší nabídce najdete široký sortiment zboží souvisejícího s kováním a také další produkty pro Váš vysněný domov. Číselná označení různých provedení budou moderním doplňkem Vašeho domu. Navíc kvalitní poštovní schránky zajistí bezpečnost Vašich zásilek. Nezapomeňte ani na bezpečnost Vašich cenností a prohlédněte si připravenou nabídku trezorů od renomovaných výrobců. Informační vitríny, schránky na klíče, dveřní doplňky, jmenovky na dveře, klepadla a věšáky – to vše najdete u nás na jednom místě. U nás si vybere každý zákazník!

Více informací
28 let jsme na trhu s vámi